Ismét átment a hulladéktörvény

Újra elfogadta az Országgyűlés tegnap a hulladéktörvényt. Erre azért volt szükség, mert Áder János köztársasági elnök október végén megfontolásra visszaküldte a Háznak a jogszabályt.

Az államfő arra hivatkozva küldte vissza a hulladéktörvényt, hogy az nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. Azt kifogásolta, hogy a törvény értelmében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség – márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni. Áder János azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter zárószavazás előtti módosító javaslata egyrészt a helyes uniós jogszabályi hivatkozást jelöli meg a törvény szövegében, másrészt biztosítja az OHÜ említett döntései elleni jogorvoslati lehetőséget. A képviselők 277 igen és 48 nem szavazat mellett fogadták el a törvényt.

A hulladéktörvény értelmében 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A tervek szerint tehát 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A járulék mértéke 2013-tól évente növekszik majd 2016-ig. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja. MTI
Az elmúlt héten több kormánypárti önkormányzati vezető megpróbálta elérni, hogy a hulladék-lerakási járulékot ne jövőre vezessék be, hanem csak 2015-ben, mivel a hulladékkezelő cégek – amelyek jövőre állami, vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek – nem lesznek képesek kigazdálkodni a többlet díjat, s ezt a költséget a lakosságra sem háríthatják majd át közvetlenül a társaságok. Az “önkormányzati lobbi” azonban nem járt sikerrel, így 2013-tól be kell majd fizetniük a hulladékkezelő cégeknek a lerakói illetéket, ami jövőre 3000 forint lesz tonnánként, 2014-ben azonban már 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, 2016-tól pedig 12 ezer forint lesz majd a tarifa. Szakértők szerint a hulladéktörvény elfogadása után újabb kötelezettségszegési eljárást indít majd az Európai Unió Magyarország ellen. Az uniós joggal ellentétes, hogy a kormányzat erőszakkal államosítja a hulladék cégeket, ezzel ugyanis sérül a tőke szabad áramlására vonatkozó közösségi elv, a versenyjog és a tulajdonhoz fűződő jog.

forrás: greenfo.hu