11 milliárd a szelektív gyűjtésre (videóval)

Nyert a szelektívhulladék gyűjtő pályázat, jönnek az új kukák, épül a válogatómű és az új hulladékátrakók. Mindezt szinte teljes egészében az EU fizeti.

Jelentős uniós támogatással, mintegy 11 milliárd forintból, elkezdődhet a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Társulás (DAREH) területén a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése. A társulás 86 érintett településen optimalizálja a szelektív hulladékgyűjtést, és a projekt végére (2014 december) a térségben keletkező összes hulladék között az anyagában hasznosítható hulladék az eddigi háromszorosa lesz, a lerakással ártalmatlanított hulladékok mennyisége pedig 73%-al csökken.

Az Orosházi Városi Televízió beszámolója a sajtótájékoztatóról

httpv://www.youtube.com/watch?v=h-KG6yj8XbI&list=UUE0bcaYzDjBKXXJAfSQLAlg&index=1

A társulás elnöke február 14-én számolt be a hírről, mely szerint a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére irányuló második fordulós pályázat támogatási szerződését aláírták, és tájékoztatást adott a projektről.

Csizmadia Ibolya elmondta, a tervek szerint a szelektív hulladékgyűjtés optimalizálása keretében a következők valósulnak meg: házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés 240 l-es új edénnyel, közterületi zöldhulladék gyűjtéssel, 8 új hulladékudvar kialakítása, 8 újrahasználati központ létrehozása (utóbbi a funkciójában még használható hulladék tárolásra lesz alkalmas).

– A kommunális, vegyes gyűjtés optimalizálása során egy nagykapacitású, korszerű hulladékválogató épül Békéscsabán. Úgynevezett „maradék” hulladékgyűjtő edényzeteket vezetnek be a konyhai maradékok, biológiailag lebomló anyagok gyűjtésére, a vegyes gyűjtést hatékonyabbá teszik 4 új átrakóállomás építésével. A projektben kiemelt jelentőséggel bír a hulladékkeletkezés megelőzése többek között a lakosság szemléletformálásával – mondta el Csizmadia Ibolya.

Sajtótájékoztató – 2013. február 14.

Hagymási László irodavezető, és Csizmadia Ibolya társulási elnök ismertette a pályázat részleteit (fotó: Melega Krisztián).

A projekt következő szakaszában a közbeszerzések zajlanak a kivitelezők kiválasztására. Az orosháziak várhatóan az év vége felé láthatják a hulladékudvar fejlesztését, az új kukák pedig csak a pályázati időszak vége felé jelennek meg. Az új edényzetet ingyen bocsájtják a lakosság rendelkezésére.

Az első forduló során az uniós források mellett az EU Önerő Alap és az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerő támogatása révén a társulás kedvező feltételek mellett készíthette elő a most induló második fordulót. Utóbbi nettó összköltsége 10 milliárd 940 millió 45 ezer forint, melynek 95%-át KEOP forrásból, a fennmaradó 5%-os önerő költségterhét pedig kormányhatározat értelmében állami költségvetésből finanszírozzák.

A sajtótájékoztató fotógalériáját itt vagy alul tekintheti meg.