Hogyan történik a rekultiváció?

Rekultivációs lehetőségek:

  • Az egyik lehetőség a hulladéktest elszállítása, és biztonságos szigetelt hulladéklerakóba történő átszállítása.
  • A másik lehetőség a hulladéklerakó helyben történő lezárása, amely során olyan rétegekkel látják el a lerakót, melyek jelentős mértékben megakadályozzák azt, hogy a lerakó környezetet tovább szennyezze.

Azt, hogy egy lerakót fel kell számolni, vagy helyben kell lezárni, alapvetően szakértők, tervezők döntik el, akik a munkájuk során mérlegelik az adott lerakó környezetre gyakorolt kockázatát. Ezen kérdés eldöntését egy úgynevezett környezetvédelmi felülvizsgálat során kapott eredménnyel segítik.

A környezetvédelmi felülvizsgálat egy olyan folyamat, amely során a szakértők megvizsgálják egy hulladéklerakó a környezeti elemekre (talaj, talajvíz, levegő, zaj, élővilág) gyakorolt hatását.

A felülvizsgálat elsősorban méréseket, mintavételeken, illetve laboratóriumi vizsgálatokon alapszik. Nagyon fontos felmérni egy adott hulladéklerakó környezetét, számba venni azokat az elemeket, amelyek a működés során károsodhattak.

A rekultiváció után a lerakó utógondozása történik, mely során azt figyeljük, hogy szennyez-e tovább a lerakó, illetve szükséges-e még valamilyen beavatkozás.