Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot?

Általánosan elmondható, hogy létezik hajlandóság a lakosság részéről szelektív hulladékgyűjtést illetően, azonban nem elég, ha csak a lakosság 60-70%-a gyűjti szelektíven a hulladékot és a maradék meg vegyesen dobja bele a tárolókba. Ilyen esetben értéktelené válik az egész begyűjtött hulladék.  Földünk tisztaságának megóvása, természeti környezetünk védelme az emberek gondolkodásmódján is múlik.

Környezettudatos életmódra kell törekednünk, amihez hozzátartozik például az is, hogy nagyobb kiszerelésben vásároljuk a termékeket és vászonszatyorral menjünk bevásárolni, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb szemetet halmozzunk fel. Ha olyan termékeket vásároltunk, melyeket újra lehet hasznosítani, akkor fajtánként válasszuk őket külön és vigyük őket a gyűjtőhelyre. Ha veszünk egy fél literes üdítőt, töltsük újra többször, majd miután végképp elhasználódott, a palackot dobjuk a szelektív gyűjtőbe.

Gondoljunk csak bele, milyen sokat tehetünk azzal, ha szelektíven gyűjtünk. Az újrahasznosított műanyagból készülnek például fogasok, fólia, sőt még ruhadarabok is. A beolvasztott fémeket az autógyártásban használják fel. Egy polár pulóvert 27 PET palackból lehet előállítani, egy bicikli elkészítéséhez pedig 670 alumínium doboz szükséges. Az üvegből ugyanúgy üveg lesz, viszont elkészítésük ebben a formában sokkal kevesebb energiát igényel, mintha homokból állítanák elő. Újrahasznosított papírból készítenek például kéztörlőt, vagy toalettpapírt és a kedvelt puzzle-t is ebből állítják elő.

A város feladata, hogy biztosítsa a megfelelő feltételeket minden egyes háztartás számára, nekünk, lakosoknak pedig tudatosítanunk kell, hogy rajtunk is múlik a városunk és környezetünk tisztasága.

A 93 települést tömörítő Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás a régió mintegy 400 ezer lakosának életminőségére kiható hatalmas beruházás előtt áll: a tervek szerint 2014 végére több mint 13 milliárd forintból rendezik a szilárdhulladék-kezelés mikéntjét az uniós normák figyelembe vételével. A koncepcióban többek között az áll: a hulladékgazdálkodási rendszert úgy fejlesztik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett egy korszerű, nagy teljesítményű válogatóművet, valamint hulladék átrakó állomásokat építenek. Az ún. házhoz menő szelektív gyűjtés megvalósításához 102 ezer 240 literes, valamint 4 ezer 100 literes edényt iktatnak be a meglévő 100-120 literesek mellé.