Rekultiválandó lerakók természeti környezete

A Társulást alkotó települések jellemzően ártérperemi területen, a Körös-Maros völgy területén helyezkednek el, a tengerszint felett 80-100 méter magasságban. A víztéri árterületeken, illetve a szikes-sós vidékeken nagy számban találhatók természetvédelmi területek melyek nagyrészt a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartoznak és döntő többségük a NATURA 2000 terület közelében található.

A Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás területén – című projekt keretében ezeken az érzékeny természeti  területeken elhelyezkedő települések hulladéklerakói is rekultiválásra kerülnek.

Békés megyében kiemelten fontos érzékeny természeti területek a következők:

  • A Hortobágyi Nemzeti Park benyúló területei.
  • Dévaványa környéke a Nemzeti Agrár-környezet-védelmi Program Érzékeny Természeti Területek Programjának egyik kiválasztott célterülete.
  • A Vásárhelyi-Csanádi puszták kiemelten fontos érzékeny természeti területek Csongrád és Békés megyék határtelepüléseit foglalják magukban. Az É-D-i irányba húzódó pusztaegyüttes kiemelkedő tagja az ún. Vásárhelyi puszta, közepén hazánk egyik legszebb szikes tavával, a kardoskúti Fehér-tóval. Ehhez társulnak a több, egymáshoz kapcsolódó pusztarészletből álló Csanádi-puszták. Ezek a puszták az ősi szikesek megmaradt foltjai.
  • A Kis-Sárrét Békés megye talán legmozaikosabb terület-felhasználású területe, amely a múlt század végi folyószabályozás után megmaradt mocsárvilágból alakult ki. A térségben váltakozva fordulnak elő gyep- és vegyes művelésű tájszerkezetek erdőfoltokkal tarkítva. A Biharugrai-tavak a megye egyetlen nagyfelületű tórendszere (1000 ha), környezetében páratlan természetes élőhelyekkel.

Csongrád megyében kiemelten fontos érzékeny természeti területek:

A Vásárhelyi–Csanádi puszták térsége, amely Békés és Csongrád megyék határos településeit egyaránt érinti. A terület É–D-i irányba húzódó pusztaegyüttes, melynek kiemelkedő tagja az ún. Vásárhelyi puszta, ehhez társulnak a több, egymáshoz kapcsolódó pusztarészletből álló Csanádi puszták (Blaskovics, Montág, Nagykopáncsi) Csongrád megye területén. Ezek a puszták az ősi szikesek megmaradt foltjai, védelmük a természetkímélő gazdálkodás támogatásával kiemelt jelentőségű feladat.