Szelektív hulladékgyűjtés – így csinálják külföldön (2. rész)

Nyugat-Európában nagy hagyománya van a szelektív hulladékgyűjtésnek. Lássunk néhány példát és érdekességet, hogy mik a szokások külföldön (és nálunk).

Belgium

Belgiumban a hulladékgyűjtő rendszer nagymértékben hasonlít a német rendszerre, azonban itt betétdíjas rendszer csak egyes üvegekre van. (Az egyéni formájú üvegek, valamint a műanyag palackok nem visszaválthatóak.)

Az üveghulladékot a környezettudatosabbak elhelyezhetik szelektív hulladékgyűjtő szigeteken szín szerint szelektálva, valamint aki úgy gondolja a háztartásában keletkező állati és növényi eredetű hulladékokat komposztálhatja is otthonában. 

Aki nem szelektíven gyűjti a hulladékot, magas összegeket fizet. Ezt úgy érik el, hogy a nem szelektíven gyűjtött hulladékot egy speciális zsákban szabad csak elhelyezni, aminek az ára meglehetősen magas.

Magyarország

A gólyák miatt is rendkívül fontos, hogy visszaszorítsuk a keletkező szemét mennyiségét, és szelektíven gyűjtsük a hulladékot

A DAREH társulás célja, hogy a Délkelet-Alföldön található bezárt, megfelelő műszaki védelemmel nem rendelkező lakossági hulladéklerakókat rekultiválja, valamint korszerű hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával, az újrahasznosítást szolgáló szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás széleskörű elterjesztésével csökkentse a lerakóhelyekre kerülő hulladék mennyiségét. 

A tervezett hulladékgazdálkodási projekt a dél-alföldi régió keleti területén található Békés megye majdnem teljes és Csongrád megye keleti területét érinti (összesen mintegy 90 település, 400 ezer lakos). A regionális hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése mellett korszerű, nagy teljesítményű válogatómű, valamint hulladékátrakó állomások építésével, hulladékudvarok és komposztálók bővítésével valósul meg. Mindezek mellett különböző, a rendszer működtetéséhez szükséges gépek – többek között gyűjtőjárművek, konténerek és konténerszállítók, targoncák, markolók – is beszerzésre kerülnek. Az ún. házhoz menő szelektív gyűjtés megvalósításához új 240 literes, valamint 1100 literes hulladékgyűjtő edényzetek állnak majd a lakosok rendelkezésére a meglévő 100-120 literesek mellé.