Hulladéklerakó telepek utógondozása

A rekultiváció maga egyfajta utógondozás, mégpedig a lezárt lerakó utógondozása, melynek célja, hogy a lerakó bezárását követően ne növekedjenek a környezeti kockázatok. A rekultiváció a hulladéklerakó lezárásával kezdődik.

A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) megjelent, Települési szilárd – hulladéklerakókat érintő, térségi szintű rekultivációs program, ehhez a speciális „utógondozáshoz” ad anyagi támogatást, ezzel segítve az Önök települését is az élhetőbb, egészségesebb környezet kialakításában.

A környezeti elemek közül, az élet létének alapkövét, a víz védelmét fontos kiemelnünk. Az ivóvíz-nyerés egyik lehetősége a felszín alatti vízbázis „megcsapolása”, ezért ennek a rétegnek a védelmére nagy figyelmet kell fordítanunk. A lezárt, elhanyagolt hulladéklerakókból több évtizeden keresztül szivároghatnak szennyező anyagok a földtani közegbe. 

Ez is azt bizonyítja, hogy az Önök településén lezárásra került hulladéklerakó, folyamatban levő rekultivációja milyen nagy jelentőséggel bír, hiszen a cél a szennyeződések földtani közegbe jutásának lehetőségének csökkentése.

A rekultivációs program megvalósuláshoz, a Környezet és Energia Operatív Program ad jelentős anyagi támogatást a pályázatban résztvevő Önkormányzatoknak.