Rekultiváció II. ütem

A korábban bezárt szeméttelepek sorsát rendezi a következő időszakban a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.

A térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg, ebből 37 db-ot kíván megoldani a II. ütemben (pályázati azonosító: KEOP-2.3.0/2F/09-11-2011-0004). Ezzel párhuzamosan zajlik az I. ütem is, amelybe 39 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációs céljainak 40%-át, illetve az országos célok közel 5%-át. A jelentős uniós támogatás és a mellé rendelt állami forrás a Társulásnak 100%-os, vissza nem térítendő támogatást jelent.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége 5.234.022.397 Ft, melyet a támogatási szerződés értelmében teljes mértékben az uniós forrás fedez.

A projekt megvalósítási időszaka:2012. október 19. – 2015. június 30.

A II. ütemben résztvevő lerakók: 

Apátfalva Apátfalva települései szilárdhulladék lerakó
Árpádhalom Árpádhalom kommunális hulladéklerakó
Békés Békés szilárdhulladék-lerakó telep
Bucsa Bucsa kommunális hulladéklerakó telep
Csanádpalota Csanádpalota települési szilárd hulladéklerakó
Csanytelek Csanytelek települési szilárd hulladéklerakó
Csorvás Csorvás kommunális hulladéklerakó
Derekegyház Derekegyház települési szilárd hulladéklerakó
Fábiánsebestyén Fábiánsebestyén települési szilárdhulladék lerakó
Földeák Földeák települési szilárdhulladék lerakó
Füzesgyarmat Füzesgyarmat települési szilárd hulladéklerakó
Gádoros Gádoros kommunális szilárd hulladéklerakó
Geszt Geszt kommunális hulladéklerakó
Hunya Hunya települési szilárd hulladéklerakó telep
Kamut Kamut szilárd hulladéklerakó telep
Kardos Kardos települési szilárd hulladéklerakó
Köröstarcsa Köröstarcsa települési szilárd hulladéklerakó telep
Kunágota Kunágota települési szilárd hulladéklerakó
Magyarcsanád Magyarcsanád szilárd hulladéklerakó
Makó Makó-új települési szilárdhulladék lerakó
Méhkerék Méhkerék települési szilárdhulladék lerakó
Mezőgyán Mezőgyán települési szilárdhulladék lerakó telep
Mezőhegyes Mezőhegyes települési szilárdhulladék lerakó
Murony Murony kommunális hulladéklerakó telep
Nagymágocs Nagymágocs települési szilárd hulladék-lerakó
Nagytőke Nagytőke települési szilárd hulladéklerakó
Óföldeák Óföldeák települési szilárd hulladéklerakó
Okány Okány települési szilárdhulladék lerakó
Örménykút Örménykút települési szilárd hulladéklerakó
Sarkadkeresztúr Sarkadkeresztúr települési szilárd hulladék-lerakó telep
Szegvár Szegvár települési szilárd hulladéklerakó
Székkutas  Székkutas-régi szilárd települési hulladéklerakó (hrsz. 0306/7)
Székkutas-új szilárd települési hulladéklerakó (hrsz. 0238/28)
Szentes Szentes-régi települési szilárd hulladék-lerakó (hrsz. 1352/15)
Szentes-Berki Regionális hulladéklerakó telep (hrsz.01398/8)
Telekgerendás Telekgerendás települési szilárd hulladéklerakó telep
Vésztő Vésztő települési szilárdhulladék lerakó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közbeszerzési eljárás során kiválasztották a mérnök szervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során a Délkelet- Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás megbízásából. A nyertes a DAREH II. Mérnök Konzorcium ( konzorciumvezető: Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft., konzorciumi tagok: UTIBER Közúti Beruházó Kft.JT Infotéka Szolgáltató Kft.).

A bezárt szeméttelepek rekultivációjához kiválasztották a kivitelezőket is, tavasszal kezdődhetnek a munkálatok az érintett Békés és Csongrád megyei településeken. A DAREH december 3-án hirdette ki a közbeszerzési eljárás eredményét, december 16-án alá is írták a szerződést a nyertes konzorciummal. A nyertes a DAREH-II. Konzorcium, vezető konzorciumi tag: KÖZGÉP Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt., tagok: Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft.WEST HUNGÁ-RIA BAU Kft.WESTBERG Építőipari és Kereskedelmi Kft.

 

A Dél-Alföld jellemző, értékes növény- és állatvilágát is óvják azok az önkormányzatok, amelyek közösen valósítják meg bezárt szemétlerakóik ártalmatlanítását. A DAREH uniós forrásból bezárt szeméttelepek rekultiválásába fogott, hogy a jelen és a jövő generációinak élhető környezetet biztosítson.

A projektben részt vevő 35 település közül 6 esetében ún. NATURA 2000 terület közelében van a lerakó, Geszt és Székkutas esetében közvetlenül veszélyeztet ilyen területet a bezárt telep.

A részt vevő települések 2011-ben a DAREH Önkormányzati Társulás tagjaként adtak be rekultivációs pályázatot, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A nyertes pályázat jóvoltából 2015 év elejére a bezárt szilárdhulladék-lerakókat rendbe teszik, a helyi sajátosságok figyelembe vételével. A nagyszabású beruházás célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása. Az ügy fontosságát jelzi, hogy a DAREH érintettségi területén számos olyan terület van, amely a kiemelten fontos érzékeny természeti terület kategóriába sorolható mind Békés, mind pedig Csongrád megyében. Szintén mindkét megyére igaz, hogy az érintett települések többsége kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi terület övezete területén fekszik.

A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki. A települések jellemzően ártérperemi területen, a Körös-Maros völgy területén helyezkednek el. A víztéri árterületeken, illetve a szikes-sós vidékeken nagy számban találhatók természetvédelmi területek melyek nagyrészt a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartoznak és döntő többségük ún. NATURA 2000 terület közelében található.

 

A rekultiváció elsődleges célja a lerakókkal érintett területek természeti környezet állapotának helyreállítása, a környezeti elemek szennyeződéstől való elhatárolása, megóvása, az eddigi szennyezések minimalizálása és a fenn-tarthatóság biztosítása. Számos lerakó közvetlenül a települések határában helyezkedik el, a lerakók 500 méteres körzetében több mint 3000 lakos él.

Levegő: A beruházás egyik elsődleges célja, a szerves anyagok bomlása során keletkező és a légkörbe szabadon távozó depóniagáz csökkenése. A depóniagáz köztudottan üvegházhatású gáz, ami – a lerakó korától és összetételétől függően – körül-belül 40–60% metánt, 40–60% széndioxidot és 0,1–2% egyéb anyagot tartalmaz. A fedetlenül és gondozatlanul hagyott lerakók működése során több millió köbméter depóniagáz távozik a légkörbe. A depóniagáz egyéb veszélyeket is magában rejt úgy, mint égés- és robbanásve-szély, szagterhelés. A projekt keretein belül a gazdaságilag megoldható változat az összegyűjtött depóniagáz elfáklyázása. Ezzel a megoldással a metán helyett széndioxid jut a légkörbe, mely ugyan szintén üvegházhatású gáz, de kisebb ózonlebontó képességgel. Így a légkör üvegházhatású gázok által okozott terhelése csökkenthető, ami a hazai üvegházhatású gázok leltárában is csökkenést, vagyis környezetvé-delmileg pozitív eredményt ad.

Környezetvédelmi, társadalmi kockázatok: A környezetbe kibocsátott és nem megfelelően kezelt hulladékok környezetkárosító hatásai különbözőképpen jelentkeznek. Elsősorban a talaj és a felszín alatti vizek elszennyeződése, a meglévő szennyeződések terjedése. A felszín alatti vizekbe jutó szennyezőanyagok veszélyforrást jelenthetnek a környező kutak vízminőségére is. A magas vízállású, vagy belvízveszélyes területeken fennáll a felszíni vizek el-szennyezésének kockázata is a depóniából kimosott szennyezőanyagok terje-dése révén.

A szakszerűen le nem fedett lerakók, illetve a szakszerűtlenül üzemeltetett lerakók kockázatot jelentenek a levegő minőségére is. A szakszerűtlen üzemeltetés folytatásával a légköri kiporzás, a hulladékok szél általi elhordása, illetve a hulladék bűzhatása a lerakó közvetlen környezetét terheli.

A környezetbe kibocsátott és nem megfelelően kezelt hulladékok társadalmi kockázatai a következők: Mindenekelőtt a közegészségügyi kockázat a legszámottevőbb. A környező kutak vizének esetleges fogyasztása, a bűzhatás, a fertőzésveszély a terület közelében élők egészségét veszélyeztetheti. A rekultiváció elvégzését követően több egészséget károsító kockázat szűnik meg, így például a szél általi hulladékok elhordása, mely a környező mezőgazdasági területek növényeit veszélyezteti, valamint a nyílt hulladéklerakók működésével járó rágcsálók elszaporodása melynek eredményeképpen szintén a fertőzések terjedésének megakadályozása a cél. Ezen kívül fontos veszélyt jelent a hulladéklerakók területén történő guberálások, mely a személy sérülésével is járhat, ezzel is előidézve a fertőzésveszélyt.

A környezet elszennyeződésének esztétikai jelentősége: A felszín esztétikai megjelenésére is kihat egy szakszerűtlenül üzemeltetett, vagy nem megfelelően fedett hulladéklerakó. Amennyiben a véderdősáv hiányzik, vagy nem megfelelő, úgy a szél általi elhordás során a legközelebb eső kertekben és földeken megjelenhet a nem kívánt hulladék. A nem megfelelő üzemeltetésből, vagy lezárásból adódó esztétikai látvány elégedetlenséget szülhet a települések lakosságánál, valamint jelentősen befolyásolja a régió/település idegenforgalmát, melynek további gazdasági kihatásai is lehetnek.

Nagyon fontos továbbá szem előtt tartani egy rendezetlen hulladéklerakónak a fiatalabb nemzedékre gyakorolt nevelő hatását is. Míg egy szakszerűen rekultivált és tájba illesztett lerakó jó példával szolgálhat és építheti a társadalom környezetvédelem iránti elhivatottságát, addig egy szakszerűtlenül felhagyott lerakó romboló hatása károsan befolyásolhatja azt.