Rekultiváció I. ütem

A korábban bezárt szeméttelepek sorsát rendezi a következő időszakban a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.

A térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg, ebből 39 db-ot  az I. ütemben (pályázati azonosító: KEOP-2.3.0/2F/09-11-2011-0003). Ezzel párhuzamosan zajlik a II. ütem is, amelybe 37 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációs céljainak 40%-át, illetve az országos célok közel 5%-át. A jelentős uniós támogatás és hozzá rendelt állami forrás a Társulásnak 100%-os, vissza nem térítendő támogatást jelent.

A projekt bruttó összköltsége 5.257.944.681 Ft, melyet a támogatási szerződés értelmében, teljes mértékben a pályázati forrás fedez.

A projekt megvalósítási időszaka: 2012. április 27. – 2015. június 30.

Az I. ütemben résztvevő lerakók: 

Almáskamarás Almáskamarás települési szilárd hulladéklerakó
Ambrózfalva Ambrózfalva Község települési szilárd hulladéklerakó
Battonya  Battonya -régi települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 0479/22)
Battonya -új települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 0517/2)
Békéssámson Békéssámson települési szilárd hulladéklerakó
Békésszentandrás Békésszentandrási települési szilárdhulladék lerakó
Bélmegyer Bélmegyer települési szilárdhulladék lerakó
Biharugra Biharugra települési szilárdhulladék lerakó
Csanádapáca Csanádapáca települési szilárdhulladék lerakó
Dévaványa Dévaványa települési szilárdhulladék lerakó
Doboz Dobozi települési szilárdhulladék lerakó
Dombegyház Dombegyház települési szilárdhulladék lerakó
Dombiratos Dombiratos települési szilárdhulladék lerakó
Ecsegfalva Ecsegfalva települési szilárdhulladék lerakó
Elek  Elek – régi települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 1482/15)
Elek – új települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 028/13)
Gerendás Gerendás települési szilárdhulladék lerakó
Kertészsziget Kertészsziget települési szilárdhulladék lerakó
Kétegyháza Kétegyháza települési szilárdhulladék lerakó
Kevermes Kevermes települési szilárdhulladék lerakó
Körösújfalu Körösújfalu települési szilárdhulladék lerakó
Kötegyán Kötegyán települési szilárdhulladék lerakó
Lőkösháza Lőkösháza települési szilárdhulladék lerakó
Magyarbánhegyes Magyarbánhegyes települési szilárdhulladék lerakó
Makó Makó-régi települési szilárdhulladék lerakó
Maroslele Maroslele települési szilárdhulladék lerakó
Medgyesbodzás Medgyesbodzás települési szilárdhulladék lerakó
Medgyesegyháza  Medgyesegyháza települési szilárdhulladék lerakó
Nagybánhegyes Nagybánhegyes települési szilárdhulladék lerakó
Orosháza Orosházi települési szilárdhulladék lerakó
Pitvaros Pitvaros települési szilárdhulladék lerakó
Pusztaföldvár Pusztaföldvár Község települési szilárdhulladék lerakó
Sarkad Sarkad települési szilárdhulladék lerakó
Szeghalom  Szeghalom – régi  települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 0790)
Szeghalom- új települési szilárdhulladék lerakó (hrsz. 052/1)
Szentes Szentes-Termál települési szilárdhulladék lerakó
Tarhos Tarhos települési szilárdhulladék lerakó
Újkígyós Újkígyós települési szilárdhulladék lerakó
Zsadány Zsadány települési szilárdhulladék lerakó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közbeszerzési eljárás során kiválasztották a mérnök szervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során a Délkelet- Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás megbízásából. A nyertes a DAREH I. Mérnök Konzorcium (konzorciumvezető: Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft., konzorciumi tagok: UTIBER Közúti Beruházó Kft., JT Infotéka Szolgáltató Kft.).

A bezárt szeméttelepek rekultivációjához kiválasztották a kivitelezőket is. A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás december 3-án hirdette ki a közbeszerzési eljárás eredményét, december 16-án alá is írták a szerződést a nyertes konzorciummal. A nyertes a DAREH-I. Konzorcium, vezető konzorciumi tag: KÖZGÉP Építő-, és Fém-szerkezetgyártó Zrt., tagok: Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft., WEST HUNGÁRIA BAU Kft., WESTBERG Építőipari és Kereskedelmi Kft.

 

Az ivóvízbázisnak a további szennyezését akadályozza meg a Társulás azon törekvése, hogy a műszaki védelem nélkül kialakított szilárdhulladék-lerakókat ártalmatlanítja, rekultiválja. A projektben résztvevő 36 település közül 19 esetében a bezárt lerakó sérülékeny vízbázist veszélyeztet. Gerendás kivételével mindegyik közvetlenül is veszélyezteti az ivóvízbázist. 

A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki. A települések jellemzően ártérperemi területen, a Körös-Maros völgy területén helyezkednek el. A víztéri árterületeken, illetve a szikes-sós vidékeken nagy számban találhatók természetvédelmi területek is.

Az érintett terület érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi területe a Maros-hordalékkúp térsége, ahol a jó vízvezető képességű rétegek gyakorisága, jellege lehetőséget nyújt arra, hogy a felszín felőli szennyezések bekerüljenek a magasabban fekvő rétegvizekbe. A települési ill. regionális vízbázisok egyik utánpótlási forrását a talajvíz jelenti, amelynek minőségét az emberi tevékenység veszélyeztetheti.

A műszaki védelem nélkül kialakított hulladéklerakók esetében a csapadék, a lerakóhoz érkező víztömeg, vagy a talajvíz kioldja a hulladéktestből a szennyező, esetleg mérgező anyagokat, melyek a talajvízbe szivároghatnak. A hulladéklerakóból leszivárgó víz még évtizedekig szennyezheti a felszín alatti vizeket.

 

A hulladéklerakók többsége mára már felhagyott, lezárt, ugyanakkor a közelmúlt és jelenünk életviteléből és életminőségéből eredendően a települések meglévő hulladékártalmatlanítási igényét ki kell elégíteni. A közelmúlt hulladékgazdálkodási gyakorlataiból kifolyólag számos korszerű, a műszaki feltételeknek megfelelő hulladéklerakó létesült, azonban sok, nem megfelelő védelemmel rendelkező lerakó üzemelt a közelmúltig, míg az illegális lerakók a legalapvetőbb környezetvédelmi, vagy közegészségügyi elvárásokat sem teljesítik.

Megfelelő rekultiválással minimálisra szorítható a környezet terhelése, a lerakók felső szigetelésével, felszedésével teljesen megszüntethető a további terhelés. Emellett egyes rekultivált területek a jövőben tovább hasznosíthatók lesznek pl. ipari létesítmények telepítésére, melynek során nem lesz szükség újabb területek bevonására. Ez gazdaságilag kedvezőbb képet jósol.

A projekt megvalósítását az is indokolja, hogy nem teljesítés esetén különböző bírságok megfizetésére lesznek kötelezettek az egyes önkormányzatok. Ezek jelentős terhet róhatnak az önkormányzatokra, mellyel a rekultivációs kötelezettséget nem lehet „kiváltani”, az továbbra is fennáll. Jelen pályázatban az egyes önkormányzatok 100%-os európai uniós támogatás mellett teljesíthetik a hulladéklerakók rekultiválására vonatkozó kötelességüket. A támogatás nélkül az egyes önkormányzatoknak 100%-ban saját forrást kellene találniuk erre a feladatra, amit kizárólag más hazai pályázatok, illetve banki kölcsönök felhasználásával teremthetnének elő.