A hulladékudvarokról

„Átalakul a szilárd hulladékgazdálkodási rendszer” című cikkünkben már megírtuk, hogy Orosházán a régi szeméttelep mellett lesz egy hulladékudvar, egy átrakó állomás, és egy komposztáló telep várhatóan a közeljövőben.

A hulladékudvarba a hulladékot a lakosság szállíthatja majd be. A hulladékudvarban lesz egy 30 négyzetméter körüli fedett kisebb csarnoképület, különböző szelektív konténerek és egy veszélyes hulladéktároló konténer, melyben a lakosságnál keletkező veszélyes hulladéknak minősített hulladékokat tárolják majd. Itt elsősorban elektronikai hulladékokat fogadnak, például a háztartásoknál tönkrement műszaki cikkeket.

De mi is az a hulladékudvar és milyen hulladékfajtákat lehet majd elhelyezni?

A lakossági hulladékudvar egy szakképzett személyzet által működtetett, önálló, zárt átvevőhely, mely a háztartásokban keletkező speciális és veszélyes hulladék átvételét végzi. Orosházán a hulladékudvar a lakosság számára ingyenesen igénybe vehető.

Leadható hulladékok

A gyűjtött hulladékok listája hulladékudvaronként és üzemeltetőnként eltérő lehet. Konkrét hulladékleadási szándék esetén minden esetben közvetlenül, az adott telephely üzemeltetőjétől kell tájékoztatást kérni a nyitvatartási időről, a leadható hulladékok fajtájáról és mennyiségéről!

A hulladékudvarba csak szelektíven, egymástól külön gyűjtve szállíthatók be:

  • műanyag, papír és egyéb hulladék 
  • veszélyes hulladékok: háztartási berendezés, elektronikai hulladék, szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék, fénycső és izzó, fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyagok. (Veszélyes hulladék átvétele esetén rögzítik a leadott hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő elszállításig elkülönítve tárolják.)
  • építési és bontási hulladékok: ennek mennyiségét maximalizálni szokták, jellemzően 1 köbméterben, vagyis egy lakos ennél többet nem szállíthat be egy alkalommal.

Külön gyűjtjük tovább a fűnyírásokból, lombtalanításokból, lombhulláskor keletkezett zöld hulladékot.

A hulladékudvarnak lesz egy újrahasználati funkciója, a textíliák, ruhák gyűjtésére is lehetőség nyílik, az így összegyűjtött ruhaneműket fel lehet használni humanitárius céllal.

Az összegyűlt hulladékot Békéscsabára szállítják át. Itt lesz a térségben négyszázezer embert érintő rendszer központja, egy hazai szinten egyedülálló technológiával működő válogatómű, mely a térségben keletkező évi 120 ezer tonnányi hulladékot válogatja. A cél, hogy minél nagyobb legyen az újrahasznosítás aránya környezetünk védelme érdekében, lerakóba pedig csak az kerüljön, ami már semmilyen módon nem hasznosítható.