Sajtóközlemény (Rekultiváció I. ütem)

Az orosházi szeméttelep 2009 júliusában bezárt, jövőre rekultiválják. Az ott tárolt hulladékot összetolják, tetejére speciális vízzáró réteg kerül, majd fákat ültetnek rá.

A Dél-Alföld jelentős részén az ivóvízbázis megőrzését célzó lépéseket tesznek a társult települések, köztük Orosháza is. A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás uniós forrásból bezárt szeméttelepek rekultiválásába fogott.

Amint a társulás elnöke, Hutás-Csizmadia Ibolya hangsúlyozta: ez a beruházás is hozzájárul, hogy a jelen és a jövő generációinak élhető környezetet biztosítsunk. A pályázatban kiválasztották a mérnök szervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során. A munkálatokat jövő tavasszal kezdik, és nagyjából egy év alatt rekultiválják a műszaki védelem nélkül kialakított szilárdhulladék-lerakókat.

A bezárt, rekultiválásra váró orosházi hulladéklerakó

A projektben résztvevő 71 település közül 19 esetében a bezárt lerakó sérülékeny vízbázist veszélyeztet.

Orosházán a tervek szerint a hulladékot előbb összetolják, áthalmozzák, majd folyamatosan tömörítik, hogy a még szerves anyagok lebomlása mellett is elérjék a kellő tömörséget. A végleges állapotban olyan rétegeket képeznek, amelyek megakadályozzák a csapadékvíz bejutását a hulladék közé. A talajerózió elleni védelmet tájba illő növénytelepítéssel oldják meg.

A rekultivációt az Új Széchenyi Terv keretében, kizárólag uniós forrásokból valósítják meg, a két ütemre összesen mintegy 10 milliárd forint uniós forrást sikerült elnyerni.

Az eredeti sajtóközleményt itt tekintheti meg.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés