Jól halad a szentesi rekultiváció

A rekultivációs projekt Szentesen az aktualizált ütemtervnek megfelelően halad. A helyszíni kivitelezési munkálatok a Szentes régi hulladéklerakó területén indultak el elsőként, 2014 májusának elején.

Ez a szentesi projektelemek közül ez legrégebbi, legnagyobb és a legnagyobb szakmai kihívást jelentő helyszín, amelyen tavasz óta folyamatos a munkavégzés. Eddig a mélyebben fekvő hulladék kitermelése és szétválogatása zajlott, és a hulladéktest egy részének az alászigetelését is elvégezték – a következő néhány hónapban ugyanezek a munkafolyamatok folytatódnak.

Szentes-Termál hulladéklerakó a rekultiváció előtt

A Szentes-Termál hulladéklerakó rekultivációs munkálatai szeptember 8-án kezdődtek, és várhatóan 2014 decemberében fejeződnek be. Ezt a lerakót egy ütemben rekultiválják, különböző rétegeket kialakítva, amelyek révén minimálisra szorítható a környezet terhelése, megakadályozható a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezése.

Szentes-Berki hulladéklerakó esetén a helyszíni kivitelezési munkálatok várhatóan 2014 decemberében kezdődnek. Azokon a lerakókon, ahol a hulladék bomlása és a gázképződés még folyamatban van, a keletkező gázokat kezelni kell. A rekultiváció végeztével Szentes- Berki szeméttelepén fáklyázásos gázkezelést fognak alkalmazni.

A pályázat keretén belül Szentesen több mint 125 ezer négyzetméternyi területet rekultiválnak (Szentes-régi, Szentes- Berki, Szentes- Termál lerakók). A munkálatok befejezését 2015. május 10-re ütemezték a szakemberek, de a helyszíni munkálatok természetesen – az időjárás függvényében – hamarabb is befejeződhetnek. Mivel javarészt földmunkákról van szó, a csapadékos időjárás kedvezőtlenül hat a munkálatokra. A szokatlan mennyiségű esőzés akár hetekre is megállíthatja a helyszíni munkavégzést.