Jól halad a rekultiváció I. üteme

A DAREH térségi szintű rekultivációs programjában összesen 76 db hulladéklerakó rekultivációját valósítja meg, ebből 39 db-ot a pályázat I. ütemében. A munkálatok 2014 májusában kezdődtek, és legkésőbb 2015 júniusában fognak befejeződni. A bezárt hulladéklerakókon folyamatos a munkavégzés, a kivitelezés ideje telepenként eltérő, a lerakó méretétől, a műszaki megoldástól, és az időjárástól is nagy mértékben függ.

Battonya-régi hulladéklerakó esetében a gyökérzáró rétegek terítése, a humuszterítés, az árok, és a kutak is elkészültek, Battonya-új lerakóján pedig a növényzet irtása, áthalmozás és a hulladéktest kialakítása van folyamatban.

Orosházán a hulladéktest és a kiegyenlítő réteg a rézsün már elkészült, a depónia tetején pedig már folyamatban van.

Csanádapácán a szigetelő réteg elkészült, a gyökérzáró réteg építése van folyamatban.

Kevermesen a hulladéktest kialakítása és a kiegyenlítő réteg beépítése már megtörtént, Szentes-termál lerakó esetében pedig a hulladéktest és a gyökérzáró réteg is elkészült.

Dévaványán a hulladék áthalmozása és rostálása, illetve a szigetelő réteg építése befejeződött, beépítették a gázkutak csövét is, és a kavicsszivárgó réteget, leterítették a geotextil réteget, és betelepítették az altalajt. Jelenleg humuszterítést végeznek, pár napon belül befejeződnek a munkálatok.

Medgyesbodzáson a növényzet irtása és rostálás van folyamatban, Medgyesegyházán pedig a rostálás már megtörtént, jelenleg a hulladéktest formázása zajlik.

A Maroslelei hulladéklerakó elkészült, már csak a kutak építése van folyamatban.

Nagybánhegyesen a növényzet irtása befejeződött, hamarosan kezdetét veszi a rostálás.

Békéssámsonon, Kertészszigeten, Almáskamaráson, Biharugrán, és Körösújfalun a fásítás, cserjeültetés kivételével végeztek a munkálatokkal, míg Kötegyánban és Zsadányban csak később kezdik a rekultivációs munkálatokat.

A hónap csapadékos időjárása miatt Dombiratoson csúsznak a munkálatok, a sok eső megnehezíti a munkavégzést.