Rekultiváció: Békésen is dolgoznak a munkagépek

Kivitelezési szakaszba ért a Délkelet Alföld nagy környezetvédelmi beruházása, elindultak a munkagépek a bezárt települési szilárdhulladék-lerakókon.  

A kivitelezők a szabályoknak megfelelően átvették a munkaterületeket. Első lépésként minden telepen a növényzet irtására kerül sor. Ezután következhetnek a bontási munkák, aminek során az egyes hulladéklerakók esetében a funkciójukat vesztett létesítményeket, berendezéseket számolják fel. Szükség esetén a lerakó megközelítéséhez az út helyreállítására kerül sor, hogy a nehézgépjárművek akadály nélkül a helyszínre juthassanak. A hulladék rendezésének megkezdése előtt rágcsálóirtás elvégzése, valamint a kiindulási állapot geodéziai felmérése, a hulladéktest pontos felmérése szükséges. A bozót- és gyomirtást követően a kitűzött rekultivációs sarokpontok által meghatározott területre (depónia) hordják be a hulladékot. A terület többi részén (azaz a tervezett depónia területén kívülre eső) szétszórt hulladékot összegyűjtik, és a kijelölt területre rendezik. Az esetlegesen felszínre kerülő veszélyes hulladékokat elkülönítik, és a megfelelő helyre szállítják.

A békési hulladéklerakó esetében kiegészítő műszaki megoldásként vízzáró anyagból készülő leválasztó töltés építésére van szükség, hogy a lerakó a mellette elhelyezkedő vizes élőhelytől megfelelően el legyen választva, ezzel megakadályozható a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezése. Békésen jelenleg a hulladék áthalmozása, hulladéktest építése, profilozása és kiegyenlítése van folyamatban. 

A projekt I. ütemének keretén belül Békésen több mint 48 ezer négyzetméternyi területet rekultiválnak.

A térségi szintű rekultivációs programban 71 település összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg a Társulás, ebből 37 db-ot a II. ütemben. A II. ütem bruttó összköltsége 5.234.022.397 Ft, melyet mindkét esetben, 100%-ig a pályázati forrás fedez.

A projektek megvalósítási időszakának vége: 2015. június 30.