Köröstarcsán hamarosan kész a rekultiváció

A köröstarcsai bezárt szeméttelep sorsát rendezte a Délkelet- Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás. Célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása.

A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés  megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki. A térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját (az emberi beavatkozás miatt elpusztult természeti környezet, különösen növényzet tudatos helyreállítása talajjavítással, ültetéssel) valósítja meg, ebből 37 db-ot kíván megoldani a II. ütemben köztük Köröstarcsa szilárdhulladék-lerakóját, mely decemberben meg is történt.

Legfontosabb feladat tehát a tájseb eltüntetése és a hulladéklerakóból történő szennyezőanyag kibocsátás megszüntetése volt. A zöldterülettel való ellátás, vagyis a füvesítés a tavasz folyamán valósul meg. A megvalósítás záró dátuma 2015. május 19.

Forrás: Tarcsai Híradó, 2015. január